GenelManşet

Doğunun Yayla Muzu Uçkun

  Yayla Muzu
     Doğal olarak yetişen ve ‘yayla muzu’ olarak bilinen uçkun, Bitlis’in Tatvan ilçesinde 150 TL’lik fiyatıyla dikkat çekiyor.
Doğu Anadolu Bölgesi’nin yüksek kesimlerinde doğal olarak yetişen ve yöre halkı tarafından ışkın veya yayla muzu olarak sevilen ekşimsi uçkun bitkisi, Bitlis’in Tatvan ilçesinde dikkat çekici bir fiyatla satışa sunuluyor. Dağların yüksek zirvelerinden zorluklarla toplanan ve kilosu 150 TL’ye kadar alıcı bulan yayla muzu, bölge insanının önemli geçim kaynaklarından biri haline geldi.

basliksiz-1-2024-04-16t121527-150-15-001.jpg

Anamur Muzunu üçe katladı

Vatandaşlar, binbir zorlukla topladıkları uçkunları şehir merkezindeki tezgahlarda satışa sunarak aile bütçelerine katkıda bulunuyor. Ayrıca, bu bitkinin özellikle sarılık, tansiyon, mide rahatsızlıkları ve diyabet gibi hastalıklara iyi geldiği iddia ediliyor. Kilosu 150 TL olan yayla muzu, fiyatıyla Anamur muzunu üçe katlayarak dikkatleri üzerine çekiyor.

basliksiz-1-2024-04-16t121527-150-16.jpg

Bir kış boyunca yayla muzunun çıkmasını beklediklerini söyleyen Oğuz Uçak da, “Her derde deva olan yayla muzunu herkese Tavsiyedir ediyorum. Bir kış bu bitkinin çıkmasını bekledim. Ekşimsi bir tadı olduğu için de ayrı bir aroma veriyor” ifadelerini kullandı.

Uçkun;  çok sık tüketilmese de çok önemli faydaları bulunmaktadır. Bilimsel olarak her derde deva olduğu kanıtlanmıştır. Halk dilinde uçkun ya da ışkın olarak adlandırılan bitki, doğal ilaç olarak nitelendirilmektedir. Bilimsel adı ise “Reun Ribes” ‘’dir. Özellikle kanser ile mücadelede kullanılan bu şifa kaynağı bitki, hücrelerin yenilenmesinde ve gelişmesinde önem teşkil eder. İçeriğinde kimyasal maddeler barındırdığı tespit edilen bitki, birçok ciddi hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Doğuda bu bitki, yayla muzu olarak adlandırılmaktadır. C vitamini açısından zengin olan besin, A, B1, B2, E ve K vitaminlerini bünyesinde barındırmaktadır.

Son zamanların popüler bitkisi uçkun (ışgın) faydaları sayesinde tıbbi bitkilerden sayılıyor ve farmakolojik araştırmalarda da çok sık kullanılıyor. Peki, uçkun faydaları nelerdir, nerede yetişir? İşte merak edilenler…

 

Uçkun otu nedir?

Uçkun, ışkın ya da ışgın olarak bilinen bitki, kuzukulağıgiller (Polygonaceae) familyasından 1000 – 4000 m yüksekliklerde yetişen, mayıs-haziran aylarında sarımsı beyaz çiçek açan, 40–150 cm boyunda, çok yıllık, otsu bir ravent türüdür.

 

Uçkun (Işgın) otu nerede yetişir?

 

Uçkun otu, Güneybatı Asya’nın ılıman ve subtropikal bölgelerinde (Türkiye, Suriye, İsrail, Filistin, Ürdün, Lübnan, Ermenistan, Azerbaycan, Irak, İran, Afganistan ve Pakistan) yayılım gösterir ve Türkiye’de yabani, dağlık ortamlarda yetişir.

 

Doğu’nun muzu olarak nitelendirilen uçkun otu, yüksek yaylalarda karların erimeye başladığı mevsimde fil kulağı biçimli geniş kaba yaprakların arasından yükselen gövde (çiçek durumu sapı) köylülerce dibinden kesilerek dağlardan şehirlere getirilir ve «ışgıncı» ya da «ışkıncı» denen satıcılar tarafından demet demet pazarda satılır.

 

Uçkun faydaları nelerdir?

 

Uçukları tedavi etmek için cilde uygulanır.

Kabızlık, ishal, mide ekşimesi, mide ağrısı, gastrointestinal (GI) kanama ve belirli GI teşhis prosedürleri için hazırlık dahil olmak üzere sindirim şikayetleri için kullanılır.

Ciltteki hemoroid veya yırtıklardan kaynaklanan ağrıyı azaltır.

Araştırmalar ışkın otunun, yüksek kolesterolü olan kişilerde toplam kolesterolü ve düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL veya “kötü”) kolesterolü azaltabileceğini göstermiştir.

Diş eti hastalığının tedavisine yardımcı olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir