Çocuğumla Başa Çıkamıyorum
Çocuklarımız illaki biraz yaramaz olacaktır ancak sizin yanlış davranışlarınız yüzünden artık baş edilemez bir hal aldıysa durum bir yardım almanın vakti gelniş demektir. Burada vereceğimiz kısa bilgiler sizlere yardımcı olmazsa bir pedagoga başvurunuz.
-İnatçılığın normal bir aşama olduğu kabul edilmeli
-Çocuğumuzla inatlaşmayalım. İnada inatla karşılık vermemiz sürecimizi uzatır ve daha da zorlaştırır. ( öğlen yemeği yememek için inatlaşıyorsa, seçimler sunun: şu anda yemeği yemezsen akşam yemeğine kadar beklemen gerekecek, hangisini tercih edersin gibi…)
-Öfkeyle yaklaşmayalım… Olumsuz davranışla yaklaşım olumsuz davranışı destekler. (ağlayan çocuğa, şiddet uygulamak gibi..
-Kararlı olmak çok önemlidir. İstediği şeyi neden yapamadığımızı açıklamalarla anlatmalıyız.. Uzun değil kısa açıklamalar…
Bir süre bekleyin. Yine inatlaşıyorsa hiç tepki vermeyin. Uzun denemeler sonunda vazgeçecektir.( uyuması gerekirken, televizyon izlemek için inat ediyor siz açmıyorsanız, kararlı olun, sonuna kadar inat ediyorsa, açıklamalar fayda etmiyorsa, tepkisiz kalabiliriz.)
-Her şeye rağmen inatlaşıyorsa ,ilgisini başka yere yönlendirmeliyiz, sakinleşmesini sağlamalıyız.
-Çocuğumuz inat ettiğinde; oyunla yaklaşabiliriz. Unutmayalım çocukların iç dünyasına inmenin en önemli yaklaşımı: oyundur.
-Evin kurallarını hep beraber belirleyin.
-Yanlış cezalardan kaçınmalıyız.Kendi benliğini ortaya koymak ister. Bunu zedelemeyelim.
-Haklı istekleri yerine getirilmeli, hakli isteği yerine getirilmeyen çocuk inatçılığa başvuracaktır.
-Anne babanın tutarlı olması çok önemlidir. Anne sabah kahvaltısında çocuğuna süt içermek isterken , çocuk inatla içmek istemediğini ifade ettiğinde baba: “ içmesin çocuk, ne ısrar ediyorsun, ne istiyorsa onu içsin” gibi bir tavır sergilendiğinde;çocuk doğru ve yanlışın ne olduğunu öğrenemez.
-Nerede , nasıl inatlaştığını fark edip, çocuğumuzu tanıyarak yaklaşmalıyız. En önemlisi duygularını anlamalıyız.