Çil Nedir? Neden Oluşur?
Bazı insanların niçin çilli olduğunu yeterince açıklayabilmek için önce cilde renk veren şeyin esasını öğrenmeliyiz. İnsan cildinin(derisinin) belirli bir rengi almasındaki en önemli unsur, değişik ırklardan kişilerde melanin miktarındaki farklılıktır. Başka bir ifadeyle, melanin miktarının farklılığı, insanlarda derinin başka başka renklerde olması bakımından en önemli rolü oynar.
Hayatın ilkel, alt tabakadan örneklerinde, kertenkelelerin ve belirli bazı balıkların renk değiştirebilmeleri melanin sayesinde olur. Buna karşılık, melanin insanlarda sadece tenin rengini belirlemekle kalmaz. Uzun süre Güneş altında kalmanın çok zararlı etkilerine karşı da koruyucu görevi ve işlevi vardır.
Melanin, epiderminin en alt tabakası boyunca yayılmış özel hücreler tarafından üretilir. Epidermi derimizin ince dış kesimidir. Melanin üreten özel hücreler me/anosifter diye adlandırılır. Bütün bu açıklamalardan sonra şimdi çilin ne olduğunu açıklayabiliriz.
Çil, söz konusu hücrelerin, yani melanositlerin belirli kesim ve noktalarda yoğun bir şekilde gruplaşmış bulunmasının sonucudur. Zaten çillerin sarımsı kahverengi olması da bu nedenledir. Melanin pigmentleri(renk verici madde) sarımsı kahverengidir. Burada karşımıza başka bir soru çıkar. Neden bazı insanlar çillidir de, çoğunluk çilli değildir? Bunun cevabını soya-çekimde aramak gerekir. Bizim çilli ya da çilsiz olmamız, anne ve babalarımızın durumlarıyla, görünüşleriyle belirlenen bir şeydir.