Sağlık

30 Gün Boyunca Ekmek Yemezseniz Ne Olur ?

     30 gün boyunca ekmek yemekten vazgeçerseniz ne olur hiç merak ettiniz mi?

İnsanlar ekmek tüketmeyi çok sevdiği için bu konu insanların pek merakını uyandırmıyor aslında…

Siz eğer birisine ekmek yemeyi bırakmasını ya da ekmeğin olumsuz yönlerini anlatmayı denerseniz yapımız ve kültürümüz gereği ekmek yeme alışkanlığımızın ön planda olmasından dolayı olumsuz tepkilerle karşılaşma ihtimaliniz yüksek.

Ekmeğin vücudumuz üzerinde pek çok etkisi vardır. Bu etkiler genelde vücudumuzda oluşan negatif etkilerdir. Her ne kadar kabul etmesek de bu böyledir. Örneğin kan şekerimiz.

Çoğu ekmek türü insan vücudunda çeşitli sağlık sorunları oturabilen ve tarım ilacı olarak da bilinen glifosat içerir.

Gluten tek bir protein olmayıp, bazı tahıllarda ve özellikle buğdaylarda bulunan ve çeşitli proteinler için kullanılan bir terimdir. Vücudumuz yapısı gereği gluteni tamamen sindiremez. Gluten vücudumuzda İnce bağırsağa zarar veren çölyak hastalığı ile ilişkilendirilmektedir.

Çölyak hastalığı vücudumuzda ince bağırsağın hasar görmesi sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Bağırsağın içindeki katmanlar zarar gördüğünde şişkinlik, karın ağrısı ve ishal gibi bilinen semptomlar görülür. Ancak bazen gluten intransı olan ya da çölyak hastası olan kişilerde bu semptomlar çoğu zaman oluşmaz. Vücutta olumsuz semptomlar oluşmadığı için bazı insanlar bu nedenle ekmek kullanmanın vücuda zarar vermediğini düşünebilirler.

Yapılan DNA testleri ile çölyak hastalığı konusunda risk taşıyan insan grupları ortaya çıkarılmıştır. Yapılan testler sonucu bu genlere sahip olan kişilerin çoğu gastrointestinal semptomlar şişkinlik, karın ağrısı ya da ishal durumları yaşamadıklarını belirtiyorlar. Giliadin adında spesifik bir protein vücutta bu semptonların görünmesini engelliyor. Bu durumda vücutta ekmek yemenin herhangi bir rahatsızlık vermemesine ve daha fazla ekmek yenmesine olarak sağlıyor.

Tabii bu durum böyle devam edince ekmeğin vücuda verdiği görünmeyen zararları oluşmaktadır. Özellikle gluten maddesi etkisep olarak  bağırsaklardan geçiş süresinin kısaltarak kabızlığa neden olmaktadır.

Glutenin neden olduğu sorunlar tabii sadece sinir sistemiyle ilgili değildir. Kan şekerini etkileyebilir hipogisamiue  ve diyabete neden olabildigi bilinmektedir. Ayrıca haşimato, Sedef hastalığı, depresyona, dermatite, anksiyetige yol açabilir.

Otizm, dikkat eksikliği,  odaklanma sorunu ve beyinde değişmelere yol açabilir. Bu semptomların bazıları ürünün yan etkisi sebebiyle hissedilmeyebilir.

Ancak gerçekte gri madde ve beyincik hacmini azaltır. Prolaktin seviyesini yükseltir ve bayanlarda adet döneminin düzensiz ve ağırlığı geçmesine, erkeklerde ise ereksiyon bozukluğuna sebep olabilir.

Ekmeğin vücudumuza verdiği zarar bildiği için dünya genelinde genellikle tam tahıl yenmesi gerektiği konusunda insanlar bilinçlendirmeye çalışılıyor.

Vücuda verdiği zararı merak ediyorsanız ince bağırsağın kontrol ve muayenesini ve biyopsisini yaptırmanız en uygun çözümdür. Tabii bu biyopsi olayı cerrahi bir müdahale gerektiği için genellikle tavsiye edilmez. Bunun yerine çölyak hastalığı ile ilgili durumları test eden antikor testi,  kan testi yapılması daha çok önerilmektedir. Bu test pozitif çıkarsa ya da DNA testi yaparak gluten hassasiyetinizin olduğuna dikkat ederseniz bu test sonucunda ortaya çıkarsa ekmeği bırakmanızın sağlığınız açısından ne kadar önemli olduğunu ortaya çıkarırsınız.

Glutensiz ürünler konusunda özellikle tahıllarda insanlar da son zamanlarda kullanımın arttığı görülmektedir. Bu özellikle vücuttaki kan şekerinin düşmesine ve dengede kalmasına sebep olduğu bilinmektedir.

Dikkat etmezseniz insülin sorunları ve kilo alma sorunları karşı karşıya kalabilirsiniz. Glikozat içeren ürünlerde yaşadığınız bu sorunları daha çok pekiştirebilir.

Ekmeği yerken lütfen bir kez daha düşünün…

Sağlıklı ömürler diliyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir